سوخته سرا؛ روستایی با طعم عسل

اداره کل روابط عمومی استانداری مازندران، قصد دارد با هدف معرفی ظرفیت ها و توانمندی های استان، اقدام به تهیه و انتشار گزارش های منطقه ای در این راستا نماید. گزارش نخست به معرفی عسل ارگانیک روستای سوخته سرای سوادکوه اختصاص دارد.

شاید نام عسل طبیعی «سوخته سرا» برای بسیاری از مردم ناشناس باشد، اما بی‌شک اگر گذرتان به منطقه سوادکوه بخورد از ابتدا تا انتهای منطقه، عسل تولیدی مردم «سوخته سرا» را می‌شناسند و یقین دارند که کاملا طبیعی و ارگانیک است.

«روستای سوخته‌سرا» در 30کیلومتری شمال شهر زیرآب قرار دارد، محلی که دور تادور آن را درختان جنگلی پوشانده‌است و برای رفتن به آن جا باید مسیر پیچ در پیچ و سربالایی را طی کنیم و پس از گذر از 5کیلومتر جاده خاکی، تماشای منظره‌ای طبیعی و زیبا و دو چشمه با آب زلال که نیاز به نصب پلی روگذر دارد به آن جا برسیم.

در ابتدای ورود به روستا، سلیمان نظام زاده یکی از اعضای شورای محل راهنمای ما برای معرفی محل می‌شود.

به گفته وی، تعداد 130 نفر در قالب 50 خانوار در روستای «سوخته‌سرا» زندگی می‌کنند، شغل زنبورداری از پدران به فرزندان رسیده‌است و 37نفر زنبوردار محل به جز آموزش‌های کوتاهی که گاهی کارشناسان جهادکشاورزی می‌دهند، آموزش خاصی ندیدند.

تولید 14.5 تن عسل در سال جاری 

در سال جاری از میزان 2هزار و 400کندو در روستای سوخته سرا«14.5 »تن عسل تولید شد که در کنار آن فرآورده‌هایی مانند: موم، بره موم، گرده، ژل رویال و زنبور تولید ودر شهرهای مختلف استان مازندران و تهران به فروش رسید؛2کارگاه ساخت کندو در محل وجود دارد که به دلیل استحفاظی بودن منطقه جنگلی و نظارت اداره منابع طبیعی و آبخیزداری، چوب مصرفی را از سایر نقاط استان خریداری می‌کنند.

هم اکنون که در فصل زمستان به سر می‌بریم، نیمی از زنبورداران، کندوهای خود را به شهرستان‌های قائمشهر و سیمرغ انتقال داده‌اند تا زنبورها را برای فصل برداشت عسل که ابتدای فروردین‌ماه است آماده کنند،در آن زمان زنان هم به همراه مردان در مزارع کار می‌کنند و روستای «سوخته سرا» حسابی شلوغ می‌شود.

وی معتقد است که عسل سوادکوه به ویژه روستای «سوخته سرا»کاملا ارگانیک و از لحاظ کیفیت، جایگاه نخست را در مازندران دارد، مدتی است که زنبورداران به فکر اصلاح نژاد زنبور هستند که مسلما برای فعال‌کردن شرکت و راه‌اندازی یک برند مخصوص با عنوان «عسل طبیعی سوخته‌سرا» نیاز به افزایش تولید، اصلاح نژاد و استفاده از کندوهای جدید ساخته شده با فوم وجود دارد که برای هر کندو به یک میلیون الی یک میلیون و 200هزارتومان اعتبار نیاز است و حمایت مسؤولان را برای ارائه تسهیلات می‌طلبد.

البته تولید سالانه 20 تن گوجه سبز«آلوچه محلی» و فروش آن در شهرهای مختلف استان و تهران یکی دیگر از ظرفیت‌های مردم روستاست که کمتر برای اشتغال‌زایی مورد توجه قرار گرفته‌است و معمولا فرآورده‌های آن به صورت خانگی تولید و مصرف می‌شود.

شارچشمه؛ نخستین چشمه بتنی منطقه سوادکوه

این عضوشورای محل می‌گوید: نخستین چشمه بتنی منطقه سوادکوه به نام «شار چشمه» با قدمتی 54ساله در این روستا قرار دارد که درصورت موافقت اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری امکان ثبت ملی به عنوان میراث تاریخی وجود دارد.

وجود مکانی زیارتی با نام امامزاده صالح که در روزهای پنج شنبه و جمعه مملو از جمعیت می‌شود به همراه حسینیه سید الشهدای روستا که با نام دو شهید «محمدباقر کاویانی» و« رحمان حسنی» مزین شده، از جاذبه‌های مذهبی روستاست که در کنار آن، مراسم عید مردگان، روز طبیعت و آئین‌های عاشورایی هر ساله در روستای «سوخته سرا» برگزار می‌شود.

نظام زاده درباره دغدغه‌های مردم روستا، می‌افزاید: نداشتن کد شناسه روستا،کمبود آب به دلیل نبود امکانات و منابع مالی زیرساختی مانند لوله گذاری و متولی در بخش حمل زباله زندگی مردم را سخت کرده است، البته خانه بهداشتی هم در روستا وجود ندارد که باید بهیار روستای هم جوار «اتوک» ماهی یک بار برای بازدید از وضعیت سلامتی مردم روستای« سوخته‌سرا» بیاید اما این اقدام انجام نمی‌شود و معمولا اهالی روستا برای دریافت خدمات بهداشتی و درمانی به روستای هم جوار «اتوک» می‌روند.

به گفته بخشدار زیرآب 33روستا زیرمجموعه این بخش هستند که تعدادی از روستاها خالی از سکنه و در کل 22شورا و 15دهیاری در منطقه وجود دارد؛ از میان این تعداد روستا، «سوخته‌سرا» به دلیل اینکه با درختان جنگلی پوشانده شده و تقریبا تمامی اهالی محل زنبورداری می‌کنند،به عنوان پایلوت تولید عسل طبیعی در منطقه معرفی شده‌است.

«دیانوش سن‌شناس» می‌افزاید: 37نفر از مردم «روستای سوخته‌سرا»پروانه زنبورداری دارند که 7نفر بازنشسته و مابقی زیر 40سال سن و در شرکت‌های تعاونی عضو هستند، که تنها عامل ماندگاری مردم در «روستای سوخته‌سرا» علاقه به شغل زنبورداری است، چون با توجه به نبود جاده مناسب در زمان بارندگی با مشکلات بسیاری مواجه هستند.

وی می‌گوید:ساماندهی آسفالت مسیرجاده از روستای«ولیلا »تا «سوخته‌سرا» جزو پروژه‌های مصوب کمیته برنامه‌ریزی شهرستان سوادکوه است که اداره کل مسکن، راه و شهرسازی متولی آن محور است، در حال حاضر بودجه مصوب و پیمانکار مشخص شده و 3کیلومتر را زیرسازی کرده است که امیدوارند بزودی مشکل مردم روستا حل شود.

ندا کلایی: گزارش نویس

احسان فضلی اصانلو: عکاس

 

چاپ محتويات